KSP2 Tekninen työ/Metalliteknologia

Kouluelektroniikan tiloissa pääsimme korukurssille. Olen päässyt kerran aikaisemmin kokeilemaan korujen tekemistä hopeasta. Tompakki oli materiaalina minulle uusi tuttavuus, mutta olisi edullisuutensa takia hyvä materiaali koulukäyttöön. Korukurssin voisi toteuttaa koululla ihan kerhonakin. Kurssiin voisi kuulua ketjujen, laattojen ja riipusten tekemistä ja emalointia. Emalointi on nopea ja helppo tekniikka sekä motivoisi varmasti tyttöjä. Erilaisten helmien yhdistämisellä saadaan koruihin vaihtelua!






Tekniikka on melko yksinkertainen, jos vain tarvittavat työkalut saadaan koululle. Ketjujen sahaaminen sujuu pienen harjoittelun jälkeen ja lenkkien "napsauttelu"/yhdistäminen sujui tompakista mukavasti. Esteettinen suunnittelu voidaan toteuttaa etukäteen piirtämällä suunnitelma saatavilla olevien materiaalien perusteella. Koska työn valmiiksi saattaminen (valmis koru) on motivaattorina, on korun tekeminen varmasti mielekästä oppilaillekin. Kun koruja tehdään yhdessä/samassa tilassa, on tekmisen ilo läsnä. Itsetunto kohenee varmasti, kun työstä tulee mieluinen ja sen saa käyttöön. Kestävää kehitystä voidaan tukea etsimällä koruihin kierrätysmateriaaleja. Vanhoista koruista voi ottaa osan käyttöönsä ja tehdä uusia mielekkäämpiä!

Opettaja voinee hankkia valmiita emalointipohjia. Toki ihan pyöreätkin pohjat ovat kauniita, jos ope saa niitä tehtyä.

Jos "tytöille" järjestetään ns. korukurssi, voisi poikia motivoida takominen. Pääsin kokeilemaan kollegan kanssa taontaa. Pojat takoivat hakoja huussin oveen tai tekivät naulakon koukun. Takominen on edelleen haastavaa ja kuumaa puuhaa.

Tässä yksinkertaiset ohjeet naulakkokoukkuun:

Rautatankoa, jonka paksuus on väh. 8mm.
Sahaaminen on helpompaa 10 mm:n tangosta.
Pituus noin 150 mm.

Piirrä tangon toiseen päähän noin 6 cm:n pituinen viiva, jota pitkin tankoa sahataan ´puoliksi`. Tangon pätkä kiinnitetään ruuvipenkkiin pystyasentoon ja rautasahalla sahataan tankoa noin 6 cm. Levitä päitä hieman erilleen (V:n muotoon) kylmänä alasimen päällä vasaran avulla.
Kuumenna tätä päätä ahjossa, kunnes rauta hehkuu oranssinkeltaisena. Tao molempia päitä kapeammiksi aina "korkeimmasta kohdasta". Käytä alasimen sarvea apuna ja tao ympyrän tai sydämen muotoon. Älä löy sarveen vaan lenkkiin (ikään kuin ohi sarvesta).

Kuumenna toista päätä ja tao sekin kapenevaksi. Tao jälleen sarven avulla pyöreäksi. Huomioi suunta, jotta koukku tulee ´oikeaan suuntaan´.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit